Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Clementingravad lax med rostade jordärtskockor och grönkål

En matig och fräsch sallad som passar fint som komplement på julbordet. De rostade jordärtskockorna blir ett trevligt crunch till de lena grynen.

Clementingravad lax med rostade jordärtskockor och grönkål
Clementingravad lax med rostade jordärtskockor och grönkål
Clementingravad lax med rostade jordärtskockor och grönkål
Foto: Helén Pe/Expressen Lifestyle

Ingredienser

  • 600 glaxfilé- av mittbiten, MSC-märkt
  • 2clementiner
  • 3 mskströsocker
  • 2 msksalt
  • 0,5 tsknymald svartpeppar- och grovmald

Sallad

  • 400 gjordärtskockor
  • 2 mskolivolja
  • 1 tskflingsalt- + 2 tsk
  • 1 krmnymald svartpeppar- + 1 krm
  • 2 dlgrynmix- t ex orzomix (Zeta)
  • 1 burkpesto- av örter, t ex Svegro (140 g)
  • 3 mskcitron- pressad
  • 100 gsalladsmix
  • 1 dlnötter- rostade, t ex hasselnötter eller valnötter

Gör så här

  1. Skölj clementinerna noga i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda samman socker, salt, peppar, rivet clementinskal och -saft. Gnid in blandningen runt om laxen och låt stå i rumstemperatur i ca 30 min. Lägg laxen i en plastpåse och låt den grava i kyl i ca 12 tim. Vänd laxen några gånger under tiden. 

  2. Sallad: Sätt ugnen på 225°. Skrubba jordärtskockorna och skär dem i 1/2 cm tunna skivor, gärna på mandolin. Blanda skivorna med olja och sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med 1 tsk flingsalt och 1 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen i ca 25 min tills de fått fin färg. Låt svalna.

  3. Koka grynen enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Vänd ihop grynen med pesto, citronsaft, 2 tsk flingsalt och 1 krm peppar.

  4. Skär laxen i tunna skivor. Grovhacka nötterna. Lägg upp salladsmix, gryn, jordärtskockor och nötter på ett fat. Servera med laxen.

Vad tyckte du om receptet?