Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En matig och fräsch sallad som passar fint som komplement på julbordet. De rostade jordärtskockorna blir ett trevligt crunch till de lena grynen.
Skölj clementinerna noga i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda samman socker, salt, peppar, rivet clementinskal och -saft. Gnid in blandningen runt om laxen och låt stå i rumstemperatur i ca 30 min. Lägg laxen i en plastpåse och låt den grava i kyl i ca 12 tim. Vänd laxen några gånger under tiden.
Sallad: Sätt ugnen på 225°. Skrubba jordärtskockorna och skär dem i 1/2 cm tunna skivor, gärna på mandolin. Blanda skivorna med olja och sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med 1 tsk flingsalt och 1 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen i ca 25 min tills de fått fin färg. Låt svalna.
Koka grynen enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Vänd ihop grynen med pesto, citronsaft, 2 tsk flingsalt och 1 krm peppar.
Skär laxen i tunna skivor. Grovhacka nötterna. Lägg upp salladsmix, gryn, jordärtskockor och nötter på ett fat. Servera med laxen.