Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Clafoutis med päron serverad med karamellsås

Utsökt kaka som gräddas i ugnen, här med svenska färska päron. Originalet tillagas med körsbär. Smeten som man häller över kan liknas vid en slags pannkakssmet, i det här receptet smaksatt med kakao.

Clafoutis med päron serverad med karamellsås
Clafoutis med päron serverad med karamellsås
Clafoutis med päron serverad med karamellsås
Foto: ANDERS NORRSELL

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 4ägg
  • 1,25 dlströsocker
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 0,5 dlkakao
  • 2 dlmjölk
  • 3päron- mogna

Karamellsås

  • 2 dlströsocker
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 dlljus sirap
  • 2 krmsalt

Garnering

  • mynta- eller citronmeliss

Tillbehör

  • vaniljglass- ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner mjöl och kakao. Häll i smör och mjölk och blanda ihop till en slät smet.

  2. Skala päronen och halvera dem. Gröp ur kärnhuset med en tesked. Häll smeten i en smord, rund form, 24 cm i diameter. Lägg i päronen med den kupiga sidan upp. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt svalna något före servering.

  3. Karamellsås: Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sjuda ca 5 min. Krydda med salt.

  4. Garnera clafoutin med mynta eller citronmeliss. Servera med ljummen kolasås och eventuellt vaniljglass. 

Vad tyckte du om receptet?