Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Clafouti med rödvinspäron

En enkel körsbärspannkaka. Här marineras körsbären i sprit men den är även god utan sprit. Servera kakan ljummen med vaniljglass eller vispad grädde.

Clafouti med rödvinspäronClafouti med rödvinspäronClafouti med rödvinspäron

Ingredienser

  • 400 gkörsbär- i lag, en burk
  • 0,5 dlrom- ljus kirsch eller armagnac
  • 1 msksmör
  • 1 mskströsocker
  • 3ägg
  • 0,75 dlströsocker
  • 1,25 dlvetemjöl
  • 1 tskvaniljsocker
  • 2,5 dlmjölk
  • 1 mskflorsocker
  • rödvinspocherade päron
  • 75 clrödvin- en flaska
  • 2,5 dlströsocker
  • 4päron- stora eller 6 små, skalade
  • 1 tsksvartpeppar- hel
  • 1kanelstång
  • 3stjärnanis
  • 1lagerblad
  • 1 tskenbär

Tillbehör

  • 1 pktvaniljglass- eller vispad grädde

Gör så här

  1. Clafouti: Låt körsbären rinna av. Lägg dem i en skål, häll på spriten och låt dem marinera i 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 225°. Smörj och sockra en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm, eller portionsformar. Ställ den i kylen.

  3. Vispa samman ägg och socker i en skål. Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker och vispa till en slät smet. Tillsätt mjölken och spriten från körsbären.

  4. Strö ut körsbären i formen och häll över smeten.

  5. Grädda mitt i ugnen ca 25 min eller tills kakan har en gyllenbrun yta. Provstick i kakan, den ska vara torr. Sikta florsocker över vid servering.

  6. Päron: Häll vin och socker i en stor gryta och koka upp. Låt koka 5 min, lägg sedan i päronen och kryddorna, sänk värmen, lägg på ett lock och sjud päronen i 20 min eller tills päronen är helt mjuka. Ta grytan från värmen, lyft av locket och låt päronen kallna i lagen.

  7. Skiva päronen men inte ända upp mot skaftet så att de fort­farande håller ihop. Servera päronen med clafouti och vaniljglass eller vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?