Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citrusmarängpaj

Recept på citrusmarängpaj. Citrusfyllningen bör göras samma dag som den läggs i pajskalet, annars blir den för lös.

CitrusmarängpajCitrusmarängpajCitrusmarängpaj
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 0,5 dlflorsocker
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 50 gmandelflarn- rostad
  • 1 tskblodapelsinskal- rivet

Fyllning

  • 1blodgrape
  • 1blodapelsin
  • 2 dlströsocker
  • 2,5 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 4äggulor
  • 100 gsmör

Maräng

  • 3äggvitor
  • 2 dlströsocker
  • 2 krmkardemumma- finstött

Gör så här

  1. Mixa snabbt ihop smör, socker, mjöl, mandel och apelsinskal till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 225°. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.

  3. Fyllning: Skölj grapefrukt och apelsin i ljummet vatten. Riv 1 msk skal från grapen och 2 tsk skal från apelsinen. Pressa ut 2 dl grapefruktsaft och 1 dl apelsinsaft. Vispa saft, skal, socker och majsstärkelse i en kastrull. Värm blandningen under vispning tills den tjocknar.

  4. Tillsätt smöret och låt det smälta. Vispa ner äggulorna i citruskrämen. Värm försiktigt och vispa hela tiden tills krämen blir tjock, den ska inte koka. Låt kallna och häll krämen i pajskalet.

  5. Maräng: Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en fast marängsmet. Blanda ner kardemumman. Lägg marängsmeten i en spritspåse med stjärntyll och spritsa små toppar på pajen. Bränn med en brännare eller ställ pajen högt upp i ugnen på grill och högsta värme ca 3 min. Servera direkt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Ulla Karlström