Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Citronvacherin är en enklare glasstårta med marängbottnar varvade med citronglass. Lätt att göra och bra att förbereda om man ska bjuda många.
Sätt ugnen på 100°. Rita två cirklar, ca 18 cm i diameter, på två bakplåtspapper på två plåtar.
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt ättika och fortsätt vispa i 2–3 min. Tillsätt sockret, lite i taget, och fortsätt att vispa till en blank marängsmet. Blanda i vallmofrön.
Spritsa smeten i cirklarna. Grädda båda plåtarna i ugnen i ca 1 1/2 tim. Öppna ugnsluckan ett par gånger under tiden och släpp ut ånga. Byt plats på plåtarna efter halva tiden.
Låt bottnarna svalna på galler innan papprena dras bort och bottnarna får kallna.
Glass: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Vispa äggulor och den kondenserade mjölken tills det blir fluffigt. Vispa grädden. Blanda ner grädde, citronsaft och -skal i äggsmeten.
Lägg en marängbotten i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i -diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Häll över glassmeten och lägg på den andra bottnen. Ställ in i frysen i 5–6 tim.
Ta fram glasstårtan och garnera med citronskivor och mynta. Servera gärna med frukt och bär.