Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citrontarte med kokostosca

En härligt krämig tarte som toppas med en nötig kokostosca.

Citrontarte med kokostosca
Citrontarte med kokostosca
Citrontarte med kokostosca
En krämig citrontarte toppad med nötig kokostosca. Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 0,5 dlflorsocker
  • 1ägg
  • vatten- ev

Citronfyllning

  • 5äggulor
  • 1 burksöt kondenserad mjölk- (397 g)
  • 1 dlcitron- pressad

Kokostosca

  • 100 gsmör
  • 1 dlströsocker
  • 2 mskvetemjöl
  • 2 mskmjölk
  • 1,5 dlkokos- hyvlad

Tillbehör

  • vispad grädde

Gör så här

  1. Tärna smöret och nyp ihop det med mjöl och florsocker. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt några droppar kallt vatten om degen inte skulle gå ihop, men knåda inte – då drar ­degen ihop sig i pajformen. Platta till ­degen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kylen i ca 30 min. 

  2. Sätt ugnen på 175°. Kavla ut ­degen 2–3 mm tjock och tryck ut den i en avlång pajform, ca 11 × 35 cm. Nagga degen i botten och ­
    grädda mitt i ugnen i ca 12 min tills den fått fin färg. Låt svalna.

  3. Fyllning: Vispa ihop äggulor och kondenserad mjölk för hand. Tillsätt citronsaften och vispa till en jämn smet. Fördela fyllningen i pajskalen och grädda mitt i ugnen i ca 15 min.

  4. Toscasmet: Blanda smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull. Låt koka under omrörning i ca 5 min tills ­smeten börjar få fin färg. Blanda i kokos.

  5. Ta kakan ur ugnen och häll på toscasmeten. Grädda i ytterligare 10–15 min.

  6. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylen i ca 3 tim. Servera med vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också:

Fransk citrontarte