Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citrontarte med knäck­igt täcke och hallon  

Citrontarte med knäck­igt täcke och hallon kan förberedas dagen ­före, men sockret bränns strax före servering.

Citrontarte med knäck­igt täcke och hallon  
Citrontarte med knäck­igt täcke och hallon  
Citrontarte med knäck­igt täcke och hallon  
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 0,5 dlflorsocker
  • 2 dlvetemjöl
  • 1 dlmandelmjöl
  • 1 krmbakpulver
  • 1äggula
  • 0,5 mskcitronskal- rivet

Citronkräm

  • 2gelatinblad
  • 1vaniljstång
  • 2 mskcitronskal- rivet
  • 1,5 dlcitron- pressad
  • 175 gsmör
  • 1 dlströsocker- + 1 dl
  • 6ägg

Garnering

  • 2 mskströsocker

Tillbehör

  • hallon
  • grädde- lättvispad

Gör så här

  1. Blanda smör, socker, mjöl, ­mandelmjöl och bakpulver i en matberedare. Blanda snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt ­äggula och citronskal. Blanda till en ­pajdeg.

  2. Tryck ut degen i en veckad form med löstagbar kant, ca 24 cm i ­diameter. Låt stå kallt ca 1 timme.

  3. Sätt ugnen på 200°. Nagga botten med en gaffel. Grädda ­pajskalet mitt i ugnen ca 12 min.

  4. Citronkräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Klyv vaniljstången på ­längden och skrapa ut fröna. Koka citronsaft och citron­skal med vaniljstång, vaniljfrön, smör och 1 dl socker ca 2 min. Ta upp vaniljstången.

  5. Vispa ihop 1 dl socker med ­äggen. Tillsätt äggblandningen i citronblandningen under omrörning. Sjud under vispning tills krämen tjocknar, till 80°. Den får inte koka, då skär sig krämen.

  6. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i lite av av krämen i en kastrull. Tillsätt resten av krämen och blanda väl. Sila och kyl krämen.

  7. Häll krämen i pajskalet och låt stelna i frysen.

  8. Strö socker på tårtan och bränn sockret med en brännare. Servera med hallon och lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?