Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Citrontarte med knäckigt täcke och hallon kan förberedas dagen före, men sockret bränns strax före servering.
Blanda smör, socker, mjöl, mandelmjöl och bakpulver i en matberedare. Blanda snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt äggula och citronskal. Blanda till en pajdeg.
Tryck ut degen i en veckad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå kallt ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200°. Nagga botten med en gaffel. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 min.
Citronkräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka citronsaft och citronskal med vaniljstång, vaniljfrön, smör och 1 dl socker ca 2 min. Ta upp vaniljstången.
Vispa ihop 1 dl socker med äggen. Tillsätt äggblandningen i citronblandningen under omrörning. Sjud under vispning tills krämen tjocknar, till 80°. Den får inte koka, då skär sig krämen.
Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i lite av av krämen i en kastrull. Tillsätt resten av krämen och blanda väl. Sila och kyl krämen.
Häll krämen i pajskalet och låt stelna i frysen.
Strö socker på tårtan och bränn sockret med en brännare. Servera med hallon och lättvispad grädde.