Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En vacker citrontarte, dekorerad med citronskivor och florsocker.
Blanda ingredienserna till pajskalet, för hand eller i matberedare. Låt degen vila minst 30 minuter i kylskåp.
Smörj en pajform med löstagbara kanter (24 centimeter i diameter) med lite smör. Kavla ut degen mellan plastfolie. Lägg degen i pajformen, se till att den går upp kanterna och nagga lätt med en gaffel. Ställ formen i kylskåp minst 30 minuter.
Förgrädda pajskalet i ugn, 200 grader, i cirka 12 minuter. Ta ut formen ur ugnen. Sänk temperaturen till 150 grader.
Tvätta citronerna noga. Riv skalet med zestjärn eller försiktigt med ett rivjärn. Använd bara det yttersta gula av skalet. Pressa citronerna, du behöver 125 g (1,25 dl) till fyllningen.
Vispa ägg och socker lätt i en kastrull. Blanda ned citronsaft samt skal. Värm försiktigt under vispning, tills krämen börjar tjockna. Ta kastrullen från plattan. Rör ned grädden. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i nedersta delen i ugnen, 150 grader, cirka 25-30 minuter, tills den stelnar.
Koka under tiden 1/2 dl vatten med 1/2 dl socker till en sockerlag.
Tvätta och skär citronen, som ska användas till dekoration, i tunna skivor. Lägg citronskivorna i sockerlagen och sjud försiktigt. Ta upp skivorna när skalet börjar bli lite genomskinligt. Låt svalna på smörgåspapper. Dekorera pajen med citronskivorna och pudra över florsocker vid servering.
Recept från Mitt kök