Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Vi gör denna ljuvliga dessert med citron, men lyckas du hitta (eller göra) en annan citrussorbet så använd gärna den smaken. Byt då ut de kanderade skalen och det rivna skalet i sorbeten till den citrusfrukten.
Kanderade citronskal: Skär tunna strimlor av citronskalet med ett zestjärn. Om du inte har ett zestjärn kan du skära av skalet i långa tunna remsor med en vass kniv. Undvik att få med den vita, beska delen. Skär sedan remsorna i smala strimlor.
Häll rikligt med vatten i en kastrull. Lägg ner skalen och låt det koka upp. Låt det koka i 5 min. Sila bort vattnet.
Värm upp strösocker och 2 dl vatten i en kastrull tills sockret har lösts upp. Tillsätt skalen och låt det sjuda på låg värme, i ca 10 min. Ta kastrullen från värmen och låt lagen svalna.
Citronsufflé: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj 6 portionsformar noga och sockra botten och kanter.
Rör ihop mjölk, strösocker, vetemjöl och vaniljpulver i en kastrull. Låt det koka upp och sjuda under vispning tills smeten tjocknar.
Ta av kastrullen från värmen och vispa i smöret. Låt smeten svalna och vispa sedan i äggulorna, en i taget. Rör i citronskalet.
Vispa äggvitor och 1 msk strösocker till en fast marängsmet i en ren bunke.
Vänd försiktigt ner 1⁄3 av äggvitorna i smeten. Vänd sedan ner resten. Fördela smeten i portionsformarna. Dra med en kniv över ytan för att få den jämn.
Grädda suffléerna i nedre delen av i ugnen i 20–25 min. Öppna inte ugnsluckan under tiden, då sjunker de ihop.
Ta försiktigt ut formarna ur ugnen och sikta över florsocker. Toppa suffléerna med en kula sorbet och de kanderade citronskalen. Servera direkt.
Tips! Citronskal och sirap som blir över är gott att toppa desserter och sallader med, eller för att smaksätta en cocktail.