Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Servera en kula fräsch citronsorbet på ett täcke av rostad, vit choklad. Spritsa på ett fluffigt och krämigt vaniljskum och garnera desserten med lite finrivet citronskal.
Citronsorbet: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter.
Koka upp citronsaft, socker, glykos och vatten i en kastrull. Dra kastrullen från värmen.
Ta upp gelatinet ur vattnet och smält det i den varma citronsockerlagen. Kyl ner och kör i glassmaskin tills sorbeten är fast och krämig.
Sätt in sorbeten i frysen i minst 1 timme, så går det lättare att kula.
Rostad vit choklad: Koka vatten och socker till 140 grader.
Ta av från värmen och vispa i chokladen. Vispa kraftigt tills chokladen separerar och blir smulig. Låt svalna.
Vaniljskum: Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna. Lägg vaniljstången och fröna i en kastrull. Häll på mjölken, grädde och rör i sockret. Koka upp och vispa under tiden. Dra av kastrullen från värmen, sila av.
Lyft upp gelatinet och lägg ner det i den varma vätskan. Låt det smälta och rör om.
Häll upp i en gräddsifon (köksredskap som gör vispgrädde med hjälp av kolsyrepatroner). Låt svalna i kylen, låt stå ett par timmar. Skruva sedan på locket på gräddsifonen och ladda med en eller två kolsyrepatroner och skaka.
Servering: Lägg upp lite av chokladsmulorna i botten på djupa tallrikar eller skålar. Lägg på en kula citronsorbet och vaniljskum. Toppa med lite rivet citronskal.
Recept från Mitt kök