Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citronsorbet med marängsmulor

Citronsorbet med marängsmulor är en fräsch och syrlig dessert. Den italienska marängen gör sorbeten mjuk och krämig. Bara hälften av marängsmeten kommer att gå åt. Det är svårare att göra en liten sats än en stor, så vi använder det som blir över till att göra marängflarn som vi sedan smular sönder. Smulorna strör vi över sorbeten när den serveras.

Citronsorbet med marängsmulorCitronsorbet med marängsmulorCitronsorbet med marängsmulor
Foto: Helén Pe

Ingredienser

 • 2 dlströsocker
 • 2 dlvatten- + 1 dl
 • 2 dlcitron- pressad

Italiensk maräng

 • 0,5 dlströsocker- + 1 msk
 • 4 tskvatten
 • 1äggvita

Gör så här

 1. Koka upp socker och 2 dl vatten under omrörning tills sockret har lösts upp. Låt kallna.

 2. Sila den pressade citronen. Blanda sockerlag och citronsaft.  Tillsätt 1 dl vatten. Häll upp i en behållare och ställ i frysen. Rör om var 20:e minut under 3–4 timmar. Gör i ordning marängen när sorbeten nästan har frusit färdigt.

 3. Maräng: Koka 1/2 dl socker och vatten utan att röra om tills sockerlagen är 130°. Vispa äggvitan fast i en ren bunke under tiden. Vispa ner sockerlagen i äggvitan under fortsatt vispning tills marängen har svalnat.

 4. Mixa sorbeten snabbt i matberedare.  Rör ner halva satsen maräng. Ställ tillbaka sorbeten i frysen tills den får en fin konsistens. Gör du sorbeten i förväg, tar du ut den helt frysta sorbeten ca 30 min innan den ska serveras.

 5. Sätt ugnen på 75°. Bred ut resten av marängen på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme tills den är helt torr.  Låt kallna. Smula sönder marängen.

 6. Skeda upp sorbeten i glas och toppa med smulad maräng.

Vad tyckte du om receptet?