Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Citronsemifreddo med limoncello och marinerade jordgubbar är en snabblagad efterrätt som kan förberedas flera dagar innan festen om man vill. Limoncellon ger lite djup åt smakerna men kan bytas ut saften från en extra citron. Marinera jordgubbarna 7–8 timmar före servering, men blanda ner myntan allra sist så att den inte tappar färgen.
Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3 msk saft. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna tillsammans med 1 dl socker i en bunke. Vispa grädden och vänd ner i äggpöset. Blanda ner limoncello samt citronskal och citronsaft. Vispa 1/2 dl socker med äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner vitorna i smeten.
Häll smeten i form som rymmer ca 1 1/2 liter. Vill du kunna stjälpa upp semifreddon på ett fat kan formen kläs med plastfolie först. Frys semifreddon ca 4 timmar eller över natten.
Jordgubbar: Snoppa jordgubbarna och skär dem i fjärdedelar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Finhacka myntan. Blanda jordgubbarna med citronskal, mynta och socker. Låt stå i kylen ca 30 min före servering.