Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citronrisotto

Risotto är användbart och går att variera i oändlighet. Viktigast är att den tillagas varsamt på ganska svag värme, gärna i vänners lag. Går utmärkt att vara social under tiden.

Citronrisotto
Citronrisotto
Citronrisotto
Ann-Charlotte Fägerlind

Ingredienser

  • 6 dlarborioris
  • 20 dlkycklingbuljong- varm, cirka
  • 3 dlvitt vin
  • 3schalottenlökar- 6 dl arboriorisr
  • 12vitlöksklyftor
  • 12citroner- skal samt saft, gärna ekologiska
  • smör- cirka 50 g
  • olivolja- eller rapsolja
  • 200 gparmesan

Gör så här

  1. Hacka löken och stek i smör samt eventuellt lite olja, tills blank, löken skall inte få färg.

  2. Tillsätt riset, rör om några minuter på svag värme så att riset steks lite grann.

  3. Tillsätt vinet, rör hela tiden till vinet nästan absorberats.

  4. Mata riset med varm buljong, första gången med ett par deciliter sedan cirka 1 dl i taget. Buljongen skall sugas upp av riset medan du rör och fyller på eftersom.

  5. Tillsätt rivet citronskal efter 10-15 minuter. Tänk på att tvätta citronerna ordentligt innan.

  6. Riset skall ha en kärna kvar och vara krämigt när det är klart, räkna med 20-30 minuter. Tillsätt citronsaft från 1 citron, samt några klickar smör och riven parmesan. För fylligare risotto kan man tillsätta någon matsked grädde eller mascarpone. Låt risotton vila lite och sätta sig.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök