Recept av Alexandra Vikström
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på citronpavlova med smultron, blåbär och hasselnötskross. Pavlova kan verka krångligt men är egentligen en av världens enklaste desserter. Den går dessutom att variera i det oändliga.
Sätt ugnen på 125°. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv det yttersta skalet, mät till ca 2 msk. Blanda äggvitor, en tredjedel av sockret och citronskalet i en bunke. Börja vispa med elvisp på medelhastighet tills blandningen börjar vitna. Blanda ner resten av sockret, öka visphastigheten och vispa till en fast och smidig marängsmet.
Klicka marängsmeten i sex högar på en plåt med bakplåtspapper, inte för tätt eftersom de lätt fastnar i varandra.
Grädda marängerna mitt i ugnen ca 50 min. Om du vill ha lite torrare maränger kan de gräddas ytterligare ca 10 min och gärna stå kvar i ugnen i eftervärmen. Låt marängerna kallna.
Vispa grädden och blanda med smultronen.
Grovhacka hasselnötterna och rosta dem i en stekpanna tillsammans med honung och salt.
Toppa marängerna med grädde och bär. Garnera med nötsmul.
Recept av Alexandra Vikström