Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citronpaj – recept på syrlig och god paj

Recept på en underbar paj med syrlig citronfyllning. Spritsa på lite vispad grädde och garnera med mynta och rivet citronskal.

Citronpaj – recept på syrlig och god paj
Citronpaj – recept på syrlig och god paj
Citronpaj – recept på syrlig och god paj
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

    Botten

    • 3 dlmandelmjöl
    • 3 dlkokos- riven
    • 2 msklättströ- eller sötströ
    • 2 msksmör- mjukt
    • 1 mskkokosmjöl
    • 1ägg

    Fyllning

    • 4gelatinblad
    • 2ägg
    • 300 gfärskost- Philadelphiaost
    • 1 dllättströ- eller sötströ
    • 1 dlvispgrädde
    • 1citron- finrivet skal och juicen

    Till garnering

    • citron- rivet skal
    • mynta
    • 2 dlgrädde- lättvispad

    Gör så här

    1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser till botten.

    2. Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 centimeter i diameter.

    3. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 10-12 minuter. Ta ut formen och låt den svalna.

    4. Fyllning: Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter.

    5. Separera äggen.

    6. Vispa ihop äggulorna, färskosten och lättströ eller sötströ.

    7. Vispa upp äggvitorna i en separat skål.

    8. Vispa upp grädden.

    9. Rör ner citronsaften och skalet i äggsmeten.

    10. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och smält gelatinet i en kastrull. Dra av kastrullen från värmen. Rör hastigt ner gelatinet i äggulesmeten, vänd i grädden och vänd sist i äggvitan. Blanda ihop till en jämn smet. Häll upp smeten i pajformen och ställ in i kylen minst 5-6 timmar.

    11. Garnera med rivet citronskal, mynta och spritsa på grädden.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept från Mitt kök