Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Enkel citronpaj

Recept på enkel syrlig citronpaj. Citronpaj serveras gärna med en klick vispad grädde. Pajen går utmärkt att göra ­dagen före servering.

Enkel citronpaj
Enkel citronpaj
Enkel citronpaj
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 1,25 dlflorsocker
  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 1ägg

Fyllning

  • 2citroner
  • 6ägg
  • 3 dlströsocker
  • 1,5 dlvispgrädde

Gör så här

  1. Blanda mjöl, florsocker och smör, gärna i en matberedare. Vispa upp äg­g­en och häll dem i degen. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Linda in degen i plastfolie, låt den vila i kylen ca 30 min.

  2. Fyllning: Skrubba citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften, mät till 1 dl. Vispa ihop ägg, socker, grädde, citronskal och -saft.

  3. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk. Klä en pajform, ca 28 cm i diameter, med degen. Grädda bottnen mitt i ugnen ca 10 min.

  4. Häll fyllningen i pajformen och sänk ugnsvärmen till 150°. Grädda mitt i ugnen ca 30 min, tills fyllningen har stannat.

  5. Ta ut och låt pajen vila ca 1 timme före servering.

Vad tyckte du om receptet?