Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på citronpaj med sommarhallon. Tänk på att fylla citronkrämen ända upp till bredden på pajskalet. Häll med en kanna direkt i ugnen så slipper du balansera formen.
Sätt ugnen på 175°. Tärna smöret. Mixa smör, mjöl och florsocker i matberedare till ett fint smul. Tillsätt ägget och mixa hastigt ihop till en deg.
Tryck ut degen i botten på två avlånga formar med löstagbar kant, ca 10 x 35 cm. Nagga med en gaffel. Ställ i frysen ca 1 timme.
Grädda pajskalen mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut och pensla insidan av skalen med uppvispat ägg. Sänk ugnsvärmen till 150°.
Fyllning: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa ägg, äggulor och socker pösigt med elvisp. Vispa i grädde, citronsaft och -skal och vaniljpulver.
Häll krämen i pajskalen och grädda ytterligare ca 35 min, tills fyllningen precis stannat. Låt svalna och sedan kallna i kylen. Toppa med hallon och pudra över florsocker precis före servering.