Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citronmarmelad

Sol på burk. Gör din egen ekologiska citrusmarmelad. Många gula citroner och en enda söt apelsin gör den frisk, aromatisk och fyllig i smaken. 

CitronmarmeladCitronmarmeladCitronmarmelad
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 500 gcitroner- ekologiska
  • 200 gapelsiner- ekologiska
  • 2 dlvatten
  • 500 gsyltsocker- ekolgiskt

Gör så här

  1. Skölj citroner och apelsin i ljummet vatten. Skala frukten med potatisskalare. Samla ihop skalen i en liten bunt och skär dem i tunna strimlor.

    Foto: Lina Eriksson

    citrusmarmelad-recept-1

  2. Skär bort det vita skalet på frukterna. Skär fruktköttet i mindre bitar.

    Foto: Lina Eriksson

    citrusmarmelad

  3. Koka upp skal, fruktkött och vatten i en kastrull utan lock. Sjud ca 20 min.

    Foto: Lina Eriksson

    citrusmarmelad-med-apelsin

  4. Tillsätt syltsockret. Koka upp under omrörning. Sjud marmeladen ca 5 min. Häll upp i väl rengjorda burkar. Sätt på lock. Förvara svalt. Håller ca 3 månader.

    Foto: Lina Eriksson

    apelsinmarmelad-citron1

Vad tyckte du om receptet?

4 marmeladtips:

Med syltsocker blir marmeladen bra varje gång, och man behöver inte göra marmeladprov.

Välj mogna fasta frukter, helst ekologiska.

Koka först frukt utan socker, så att frukten saftar sig. Se punkt 3.

Rengör burkar och lock väl. Ställ in dem i ugnen på 100° ca 15 min.