Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Små citronmarängpajer

En imponerande och fantastiskt god dessert, där syrligt möter sött. Kan göras som en stor paj eller era små. En digitaltermometer underlättar.

Små citronmarängpajerSmå citronmarängpajerSmå citronmarängpajer
Foto: Helen Pé

Mördegsbotten

  • 200 gsmör
  • 100 gströsocker
  • 300 gvetemjöl

Citronkräm

  • 1,5 bladgelatin
  • 200 gströsocker
  • 2ägg- + 0,5 ägg
  • 2citroner- saften
  • 200 gsmör- rumstempererat

Italiensk maräng

  • 300 gströsocker
  • 1 dlvatten
  • 150 gäggvita

Gör så här

  1. Mördegsbotten: Sätt ugnen på 190 grader. Knåda ihop samtliga ingredienser. Fodra en stor eller tio små smorda pajformar med mördegen. Grädda i 10-15 minuter. Låt svalna.

  2. Citronkräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Sjud socker, ägg och citronsaft till cirka 70 grader (tills krämen börjar tjockna). Var försiktig så att det inte blir för varmt och äggen koagulerar!

  3. Rör ner smör och gelatin tills det har smält. Häll upp krämen i mördegsformarna och låt stelna över natten i kyl.

  4. Italiensk maräng: Koka socker och vatten till 120 grader. Börja vispa vitan när sockerlagen nått en temperatur på cirka 115 grader. Sockerlagen hälls sedan i en tunn stråle ner i äggvitan under ständig vispning. Fortsätt vispa tills marängen svalnat något.

  5. Servering: Spritsa marängen ovanpå citronkrämen. Bränn av ytan med en gasbrännare så att den får lite färg.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök