Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citronlax i het pestosås med chorizo

Lax i en krämig sås med smak av soltorkad tomat. Pesto arrabiata är en pesto gjord av soltorkade tomater, paprika och chili.

Citronlax i het pestosås med chorizoCitronlax i het pestosås med chorizoCitronlax i het pestosås med chorizo
Citronlax i röd pestosås med chorizo och babyspenat Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 600 glaxfilé- MSC- eller ASC-märkt
  • 1gul lök
  • 80 gchorizosalami- lufttorkad spansk, i skivor
  • 30 gparmesanost
  • 2 mskpesto arrabiata
  • 1,5 dlvispgrädde
  • 70 gbabyspenat
  • 1citron
  • olivolja
  • salt
  • nymald svartpeppar

Tillbehör

  • 3 dlgryn- t ex matvete eller mathavre

Gör så här

  1. Skär laxen i 4 bitar. Skala och finhacka löken. Finhacka chorizon. Finriv osten.

  2. Stek laxen hastigt i 1 msk olja i en medelvarm stekpanna. Krydda med 3/4 tsk salt och 2 krm citronpeppar. Ta upp laxen på ett fat.

  3. Fräs lök och chorizo i 1/2 msk olja i ca 3 min. Rör i pesto, grädde, 2 dl vatten, parmesanost, 1/2 tsk salt och 2 krm -citronpeppar. Låt såsen sjuda i 2 min. Rör ner spenaten i såsen och låt den sjunka ihop. Lägg laxen i såsen.

  4. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Finriv skalet och strö det över laxen. Pressa över 1 msk saft.

  5. Sätt på ett lock och sjud vidare i 3–4 min tills laxen är nätt och jämnt klar, den får gärna vara lite rosa i mitten.

  6. Servera laxen med sås och gryn.

Vad tyckte du om receptet?