Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citronkokta päron med zabaione

Den italienska klassikern zabaione, fluffigt äggskum, smakar härligt till den inkokta frukten. Päronen kan förberedas någon dag i förväg och för­varas i lagen i kylen.

Citronkokta päron med zabaione
Citronkokta päron med zabaione
Citronkokta päron med zabaione
Ove Lindfors

Päron

  • 34päron
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 0,75 dlströsocker
  • 0,5vaniljstång
  • skal- rivet och saft av 1/2 citron

Zabaione

  • 2ägg- hela
  • 4äggulor
  • 0,75 dlströsocker
  • 1citron- pressad saft
  • 1 krmkanel
  • 1 dlvin- söt marsala eller sött vitt

Gör så här

  1. Päronen

  2. Skala, kärna ur och klyfta päronen.

  3. Koka upp vin, socker, vaniljfrön och citronskalet, som skalats grovt med potatisskalare, i en låg vid panna.

  4. Lägg i päronen och sjud dem sakta några minuter. De ska nätt och jämnt bli mjuka. Tillsätt citronsaften och låt kallna i lagen.

  5. Zabaione

  6. Vispa ihop ägg, äggulor, socker, citronsaft och kanel i en bunke. Ställ bunken över vattenbad med varmt vatten.

  7. Tillsätt vinet, lite i taget. Vispa till en skummig sås över svag värme. Servera genast.

  8. Fördela päronklyftorna i glas. Häll äggskummet över. Garnera gärna med lite strimlad kanelstång eller mörk choklad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök