Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citronkladdkakor med blåbärsgrädde och hasselnötter

Små söta bakelser som är väldigt lätta att göra. Kladdkakesmeten gräddas i mazarinformar, då blir de som små minibakelser. Men det går bra att grädda smeten i en 24-cm form med löstagbar kant också och servera med grädden till.

Citronkladdkakor med blåbärsgrädde och hasselnötterCitronkladdkakor med blåbärsgrädde och hasselnötterCitronkladdkakor med blåbärsgrädde och hasselnötter
Citronkladdkakor med blåbärsgrädde Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1citron- stor
  • 150 gsmör
  • 2 dlströsocker
  • 2 dlvetemjöl
  • 1 tskvaniljsocker
  • 2ägg

Blåbärsgrädde

  • 2 mskblåbär- färska eller frysta (svenska)
  • 2 dlvispgrädde
  • 0,5 mskflorsocker

Garnering

  • 0,5 dlhasselnötter- rostade, skalade
  • blåbär- färska, ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa ut 4 msk saft.

  2. Smält smöret i en kastrull. Smörj mazarinformar med lite av det smälta smöret och ställ dem på en plåt.

  3. Blanda ner socker, mjöl och vaniljsocker i smöret. Tillsätt ägg, citronskal och -saft och rör till en slät smet. Fördela smeten i formarna.

  4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min. De ska vara torra i kanterna men lite lätt kladdiga i mitten. Låt kallna på galler.

  5. Blåbärsgrädde: Mosa blåbären med en gaffel. Vispa grädde, florsocker och blåbär fluffigt med elvisp. Lägg grädden i en spritspåse med tyll.

  6. Ta kladdkakorna ur sina formar och lägg dem på ett fat. Spritsa på blåbärsgrädde. Finhacka nötterna och strö dem på kakorna. Garnera eventuellt med hela blåbär.

Vad tyckte du om receptet?