Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Små söta bakelser som är väldigt lätta att göra. Kladdkakesmeten gräddas i mazarinformar, då blir de som små minibakelser. Men det går bra att grädda smeten i en 24-cm form med löstagbar kant också och servera med grädden till.
Sätt ugnen på 175°. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa ut 4 msk saft.
Smält smöret i en kastrull. Smörj mazarinformar med lite av det smälta smöret och ställ dem på en plåt.
Blanda ner socker, mjöl och vaniljsocker i smöret. Tillsätt ägg, citronskal och -saft och rör till en slät smet. Fördela smeten i formarna.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min. De ska vara torra i kanterna men lite lätt kladdiga i mitten. Låt kallna på galler.
Blåbärsgrädde: Mosa blåbären med en gaffel. Vispa grädde, florsocker och blåbär fluffigt med elvisp. Lägg grädden i en spritspåse med tyll.
Ta kladdkakorna ur sina formar och lägg dem på ett fat. Spritsa på blåbärsgrädde. Finhacka nötterna och strö dem på kakorna. Garnera eventuellt med hela blåbär.