Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citronkaka toppad med maränger och grädde

Recept på citronkaka toppad med maränger, servera med en klick grädde. Kakan har på bilden gjorts i en mindre form, ca 20 cm i diameter. Det går bra att göra den även i en form med 24 cm i diameter, men beräkna då kortare tid i ugnen.

Citronkaka toppad med maränger och gräddeCitronkaka toppad med maränger och gräddeCitronkaka toppad med maränger och grädde
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 0,5 dlströsocker
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 1 litetägg

Fyllning

  • 5ägg
  • 2,5 dlcitron- pressad
  • 4 dlflorsocker
  • 1 dlvetemjöl

Garnering

  • 10maränger- hemgjorda eller köpta
  • 1citron- gärna ekologisk

Tillbehör

  • vispad grädde

Gör så här

  1. Skär smöret i tärningar. Nyp ihop smör, socker och mjöl i en bunke. Tillsätt ägget och knåda snabbt ihop till en deg. Tillsätt eventuellt lite vatten om det behövs. Tryck ut degen i botten på en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter, med ett fastspänt bakplåtspapper i botten. Ställ formen i kylen 20 min. Sätt ugnen på 200°. 

  2. Nagga bottnen med en gaffel och grädda mitt i ugnen ca 15 min tills den fått fin färg.

  3. Fyllning: Vispa hastigt ihop äggulorna och blanda i citronsaften. Blanda florsocker och mjöl. Sikta ner sockerblandningen i äggsmeten under vispning. Sila smeten för att få bort små klumpar.

  4. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min tills smeten har ”stannat”.

  5. Låt kakan kallna och garnera med maränger och citronskivor. Servera med vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Sugen på att baka mer gott med smak av citron? Se fler recept här: