Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citronkaka med rostade solroskärnor

En maffig kaka med fin smak av rostade solroskärnor.

Citronkaka med rostade solroskärnorCitronkaka med rostade solroskärnorCitronkaka med rostade solroskärnor
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 2,5 dlsolroskärnor- + 2 msk + 0,5 dl
  • 100 gsmör
  • 3ägg
  • 2 dlrårössocker
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 2 tskbakpulver
  • 2 tskvaniljsocker
  • 1,5 dlmjölk
  • 1citron

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg 2,5 dl solroskärnor på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna.

  2. Smörj en form, 1 1/2 liter, och strö 1/2 dl solroskärnor i botten. Bröa sedan resten av formen med ströbröd.

  3. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smöret.

  4. Mixa hälften av de rostade solroskärnorna fint och blanda dem och de hela fröna med mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen, lite i taget, tillsammans med mjölken i äggblandningen. Blanda i citronskal och citronsaft  och rör till en jämn smet.

  5. Häll smeten i formen, strö över 2 msk solroskärnor och grädda kakan mitt i ugnen ca 50 min. Låt den svalna i formen innan den stjälps upp och får kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?