Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Mjuk och saftig kaka med underbart sötsyrlig lemon curd och blåbär.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter. Blanda mjöl, majsena och bakpulver och ställ åt sidan.
Vispa smör och socker poröst. Vispa sedan i äggen ett i taget och vispa en stund mellan varje ägg. Rör i citronskal, citronsaft och mjölk eller grädde.
Ha därefter i mjölblandningen i omgångar under omrörning. Skeda över smeten i formen och ställ åt sidan.
Vispa Philadelphiaosten mjuk i en skål tillsammans med majsena och rör sedan försiktigt i lemon curden. Allt ska bara blandas helt lätt. Skeda ut ostsmeten i ett jämnt lager ovanpå kaksmeten i formen. Dra en kniv eller gaffel lätt genom smeten så att citronsmeten blandas litegrann med kaksmeten och samtidigt ligger synlig.
Grädda kakan i cirka 40 minuter. Vänta med att lägga på blåbären tills kakan har börjat höja sig – efter cirka 20 minuter. Detta minskar risken att bären försvinner ner i kakan. Öppna ugnsluckan fort för att strö över bären. Grädda kakan i ytterligare cirka 20 minuter och känn efter med en sticka om kakan är färdiggräddad. Låt kakan kallna i formen och lägg sedan upp den på ett fat. Garnera kakan med citronskal.
Lemon curd: Lägg äggulor och strösocker i en liten kastrull och vispa med en ballongvisp i cirka 2 minuter.
Rör ner saften från citronen och låt blandningen sjuda tills den börja tjockna. Vispa hela tiden och låt blandningen fortsätta att sjuda under omrörning i 2–3 minuter till.
Ta bort kastrullen från värmen och vispa i smöret och citronskalet. Häll över lemon curden i en ren skål och låt den kallna. Täck över skålen och förvara den i kylen så att den blir kall innan du använder den. Den håller ungefär en vecka i kylen.
Recept från Mitt kök