Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citrongul prinsessa med lemoncurd

En syrlig och vacker prinsesstårta.

Citrongul prinsessa med lemoncurd
Citrongul prinsessa med lemoncurd
Citrongul prinsessa med lemoncurd
MARTIN SKREDSVIK

Marsipanlock från grunden

 • 25 gsmör
 • 0,5 dlvatten
 • 1 dlvetemjöl
 • 200 gmandel
 • 2bittermandlar- eller några droppar bittermandelessens
 • 450500 gflorsocker
 • 1äggvita
 • karamellfärg- gul,några droppar
 • olja- ev. neutral till pensling av marsipan

Yoghurtkräm

 • 3 dlturkisk yoghurt- 10%
 • 3 mskflorsocker
 • 2 tskvaniljsocker
 • 2 dlgrädde- hårt vispad

Lemon curd

 • 12citroner- cirka 1 dl citronsaft
 • 1,5 dlsocker
 • 3ägg
 • 50 gsmör
 • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)

Gör så här

 1. Gör en sats vaniljkräm enligt grundreceptet

 2. Koka upp vatten och matfett i en kastrull.

 3. Vispa ner mjölet. Vispa snabbt massan tills den släpper kastrullens kanter, botten och blir till en degklump. Sätt åt sidan.

 4. Skåla mandlarna och torka dem lite lätt.

 5. Mal mandlarna i matberedare cirka 5 minuter tills konsistensen är ett riktigt fint pulver. Eller med handkvarn, då brukar jag köra igenom två gånger. Trycker andra gången först ihop mjölet i handen och pressar sen genom kvarnen.

 6. Blanda mandelmjölet med övriga ingredienser. Antingen arbeta ihop dem för hand eller blanda och smula ner dem i matberedare. Blanda och knåda väl så massan blir jämn och slät. Tillsätt mer florsocker om den är för lös och vatten om den är för torr.

 7. Droppa i karamellfärg, lite i taget, arbeta ihop degen tills du är nöjd med färgen.

 8. Lägg degen i en plastpåse. Förvara kallt.

 9. Blanda yoghurt, florsocker och vaniljsocker väl. Vispa grädde hårt och vänd ner i yoghurten.

 10. Pressa citronsaft. Spara citronerna, skär till skalbitar med en potatisskalare till garneringen.

 11. Vispa ner ägg, socker, citronjuice och majsena i en kastrull och värm upp. Låt blandningen sjuda men inte koka under omrörning tills den har tjocknat. Ta av och häll i en skål och låt den svalna.

 12. Innan kavlingen, täck arbetsbänk eller bord med plastfolie. Tänk att du behöver ett marsipantäcke som är lika stort som tårtans diameter + 2 x höjden + 3-4 cm extra. Det är en träningssak att få marsipanen både tunn och sammanhållande men mellan 3-4 mm är ett bra mål. Vissa föredrar att kavla massan mellan plastfolie eller bakplåtspapper men jag tycker det fungerar bra utan det övre plastfoliet.

 13. Kavla ut marsipanen på plasten. Ta loss kanterna på plastfoliet och lyft marsipanen i plastfilmen. Sänk ner plastfolie och marsipan i skålen eller locket som du ska bygga den i, med plastfilmen närmast skålens botten.

 14. Pensla eventuellt marsipanen med olja.

 15. Lägg en bottenskiva ovanpå marsipanen. Lägg därefter ett lager yoghurtkräm. Täck krämen med nästa botten. Bred ett lager vaniljkräm på den andra bottenskivan.

 16. Stryk ett ordentligt lager lemoncurd på den sista botten och lägg den med curdsidan mot vaniljkrämen.

 17. Skär kanterna jämna på marsipanen om det behövs och vik in överflödet under tårtan. Lägg en tallrik över tårtan. Låt den stå och vila i minst 3-4 timmar eller över natten i kylen eller på annat svalt ställe.

 18. Ta bort tallriken och placera tårtfatet över bunken. Vänd försiktigt tårtan rätt. Lyft på bunken och dra försiktigt bort plastfilmen.

 19. Garnera med citronskal och pudra tårtan precis före servering.

 20. Koka upp vatten och matfett i en kastrull.

 21. Vispa ner mjölet. Vispa snabbt massan tills den släpper kastrullens kanter, botten och blir till en degklump. Sätt åt sidan.

 22. Skåla mandlarna och torka dem lite lätt.

 23. Mal mandlarna i matberedare cirka 5 minuter tills konsistensen är ett riktigt fint pulver. Eller med handkvarn, då brukar jag köra igenom två gånger. Trycker andra gången först ihop mjölet i handen och pressar sen genom kvarnen.

 24. Blanda mandelmjölet med övriga ingredienser. Antingen arbeta ihop dem för hand eller blanda och smula ner dem i matberedare. Blanda och knåda väl så massan blir jämn och slät. Tillsätt mer florsocker om den är för lös och vatten om den är för torr.

 25. Droppa i karamellfärg, lite i taget, arbeta ihop degen tills du är nöjd med färgen.

 26. Lägg degen i en plastpåse. Förvara kallt.

 27. Blanda yoghurt, florsocker och vaniljsocker väl. Vispa grädde hårt och vänd ner i yoghurten.

 28. Pressa citronsaft. Spara citronerna, skär till skalbitar med en potatisskalare till garneringen.

 29. Vispa ner ägg, socker, citronjuice och majsena i en kastrull och värm upp. Låt blandningen sjuda men inte koka under omrörning tills den har tjocknat. Ta av och häll i en skål och låt den svalna.

 30. Innan kavlingen, täck arbetsbänk eller bord med plastfolie. Tänk att du behöver ett marsipantäcke som är lika stort som tårtans diameter + 2 x höjden + 3-4 cm extra. Det är en träningssak att få marsipanen både tunn och sammanhållande men mellan 3-4 mm är ett bra mål. Vissa föredrar att kavla massan mellan plastfolie eller bakplåtspapper men jag tycker det fungerar bra utan det övre plastfoliet.

 31. Kavla ut marsipanen på plasten. Ta loss kanterna på plastfoliet och lyft marsipanen i plastfilmen. Sänk ner plastfolie och marsipan i skålen eller locket som du ska bygga den i, med plastfilmen närmast skålens botten.

 32. Pensla eventuellt marsipanen med olja.

 33. Lägg en bottenskiva ovanpå marsipanen. Lägg därefter ett lager yoghurtkräm. Täck krämen med nästa botten. Bred ett lager vaniljkräm på den andra bottenskivan.

 34. Stryk ett ordentligt lager lemon curd på den sista botten och lägg den med curdsidan mot vaniljkrämen.

 35. Skär kanterna jämna på marsipanen om det behövs och vik in överflödet under tårtan. Lägg en tallrik över tårtan. Låt den stå och vila i minst 3-4 timmar eller över natten i kylen eller på annat svalt ställe.

 36. Ta bort tallriken och placera tårtfatet över bunken. Vänd försiktigt tårtan rätt. Lyft på bunken och dra försiktigt bort plastfilmen.

 37. Rulla ihop citronskalen och lägg dem i ett smalt glas så att de får en rund form.

 38. Garnera med citronskal och pudra tårtan precis före servering.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök