Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citronglasstårta på mandelbotten

En lättlagad glasstårta med frisk citronsmak. Hackad karamelliserad och saltad nötmix blandas ner i mandelbottnen för att ge ett gott crunch. Garnera tårtan med blommor och blad.

Citronglasstårta på mandelbottenCitronglasstårta på mandelbottenCitronglasstårta på mandelbotten
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 3äggvitor
  • 2,5 dlmandelmjöl
  • 1 dlströsocker
  • 1 dlnötmix- söt & salt, Garant

Glass

  • 1citron
  • 4 dlvispgrädde
  • 4äggulor
  • 3 dlflorsocker

Garnering

  • vit choklad- riven
  • citron- i skivor
  • flagad mandel- rostad
  • ätbara blommor- och blad, t ex penséer och mynta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa äggvitorna till ett skum med elvisp. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng. Vänd försiktigt ner mandelmjöl och nötmix. Häll smeten i en smord rund form, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Ta bottnen ur formen och diska formen. Låt bottnen kallna. Lägg tillbaka bottnen i formen.

  2. Glass: Skölj citronen i hett vatten. Riv av 1 msk skal och pressa ut 4 msk saft. Vispa grädden fast. Vispa ihop äggulor, florsocker, citronsaft och citronskal i en skål. Vänd ner äggsmeten i grädden. Häll smeten över mandelbotten och frys 8–10 timmar.

  3. Ta glasstårtan ur frysen ca 20 min före servering och ställ i rumstemperatur. Garnera med riven choklad, citronskivor, flagad mandel, blommor och blad.

Vad tyckte du om receptet?