Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citronglasstårta med dulce de leche

Glasstårta med citronsmak. Servera glasstårtan med peach melba-fruktsallad. Ett glas kallt dessertvin passar till.

Citronglasstårta med dulce de lecheCitronglasstårta med dulce de lecheCitronglasstårta med dulce de leche
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 burkkondenserad mjölk- (397 g) eller 1 dl kolasås
  • 10digestivekex
  • 2 mskströsocker
  • 50 gsmör- smält

Citronfyllning

  • 3ägg
  • 3vispgrädde
  • 1,5 dlströsocker
  • 2citroner- finrivet skal och pressad saft (ca 1,5 dl)
  • 2 dlcrème fraiche
  • 25 gmjölkchoklad

Gör så här

  1. Ställ burken med kondenserad mjölk i en kastrull med vatten. Låt koka under lock 3 timmar till en tjock kolasås. Låt burken svalna ca 15 min.

  2. Sätt ugnen på 175°. Smörj en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten.

  3. Krossa kexen i en matberedare. Tillsätt socker och smält smör. Tryck ut smulorna i formens botten. Grädda mitt i ugnen ca 5 min. Låt kallna.

  4. Dela äggen. Vispa äggvitorna i separat bunke till ett fast skum. Vispa grädden. Vispa äggulor och socker fluffigt. Tillsätt citronskal och saft. Vänd i creme fraiche, grädde och sist äggvitor i smeten.

  5. Varva citronfyllningen med kolasmet i formen. Avsluta med att ringla kolasmet ovanpå.

  6. Sätt formen i frysen minst 6 timmar.

  7. Ta fram glasstårtan ca 10 min innan den ska serveras. Hyvla eller riv mjölkchoklad över glasstårtan och servera.

Vad tyckte du om receptet?