Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citrondoftande lax med cocktailsås


Cocktailtomater, oliver och små lökar är vackra och goda tillbehör till lax.

Citrondoftande lax med cocktailsås
Citrondoftande lax med cocktailsås
Citrondoftande lax med cocktailsås

EVA HILDÉN SMITH

Ingredienser

  • 4 bitarlaxfilé- med skinn à ca 150 g
  • 3 mskcitronsaft
  • 0,5 tskcitronpeppar
  • 1 påseschalottenlök- stek- eller, 250 g
  • 300 gcocktailtomater- gärna olika färger
  • 3 mskolivolja
  • 0,5 krmsalt
  • 1 tsksocker
  • 1hönsbuljongtärning
  • 2 dlvitt matlagningsvin
  • 2 dlvatten
  • 2 dloliver- gärna blandade färger
  • 2 msksalladslök- finhackad
  • färska örter- t ex oregano
  • svartpeppar- nymalen

Gör så här

  1. Skala löken.

  2. Fräs tomaterna i oljan cirka 3 minuter. Strö över salt och socker och fräs 1/2 minut. Ta upp dem på en tallrik.

  3. Fräs löken i oljan som finns kvar i pannan cirka 5 minuter. Smula över buljongtärningen och fräs cirka 1 minut. Tillsätt vinet och vattnet, sjud löken mjuk, cirka 5 minuter. Blanda i tomaterna och oliverna och sjud cirka 1 minut. Strö över salladslöken. Håll såsen varm.

  4. 4 Bryn laxbitarna runtom, ej i för stark värme, cirka 3 minuter. Ringla över citronsaften och efterstek under lock cirka 3 minuter. Salta och peppra.

  5. Fördela tomater, löken och oliverna i varma tallrikar. Toppa med fisken.

  6. Koka upp såsen och ev koka ihop den 2-3 minuter. Ringla såsen over fisken och grönsakerna. Garnera med färska örter och peppar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök