PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på citronaioli med lättkokta primörer och grillad lax. Med solrosolja blir aiolin inte lika pepprig som med enbart olivolja. Ta fram alla ingredienser så de har samma temperatur; då minskar risken att aiolin skär sig.
Lägg äggen i kallt vatten och låt koka upp, koka dem 5–6 min. Blanda kallt vatten med salt och rör tills saltet lösts upp. Lägg fiskbitarna i en trång form och häll över vattnet. Låt stå ca 15 min.
Aioli: Skala vitlöken och lägg den i en liten skål. Värm i mikrovågsugn ca 15 sekunder. Pressa vitlöken i en skål och blanda med salt. Häll på citronsaften och blanda ner äggula och senap.
Vispa i oljan, lite i taget, i en tunn stråle. Smaksätt med citronskal och peppar.
Primörer: Borsta potatisen ren och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Ansa och skär blomkålen i skivor och löken i halvor. Skär av ca 2 cm längst ner på på sparrisen. Förväll eller ångkoka grönsakerna 2–5 min, den längre tiden för morötterna.
Pensla laxbitarna med olja och krydda med peppar. Grilla laxen ca 4 min på varje sida, använd gärna ett grillhalster eller en grillmatta.
Skala och halvera äggen. Servera laxen med ägghalva, potatis, grönsaker och aioli. Strö på flingsalt och krasse.
PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!