Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citron- och vodkasill

Citron- och vodkasill är en fräsch sill med mycket smak. Om inte all sill går åt på påskbordet håller den ca 1 vecka i kylen.

Citron- och vodkasill
Citron- och vodkasill
Citron- och vodkasill
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 förpinläggningssill
  • 1 dlättiksprit- (12 %)
  • 2 dlströsocker
  • 3 dlvatten
  • 1citron
  • 0,5 dlvodka
  • 2bananschalottenlökar
  • 1 bitpurjolök- (ca 10 cm)

Gör så här

  1. Koka upp ättika, socker och vatten så att sockret löses upp. Låt lagen kallna.

  2. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv av skalet i smala strimlor med ett zestjärn eller skär bort det gula skalet med en vass kniv och finstrimla det. Blanda citronskalet med 1 dl av ättikslagen och ställ i kylen.

  3. Halvera citronen och pressa ut 1/2 dl saft. Blanda resterande ättikslag med citronsaft och vodka.

  4. Spola av sillfiléerna med kallt vatten och torka dem med hushållspapper. Skär sillen i ca 2 cm breda bitar. Skala och strimla schalottenlöken. Ansa och strimla purjolöken. Varva sill och lök i en burk och häll över lagen. Låt stå i kylen ca 2 dygn.

  5. Låt citronskalen rinna av. Blanda ner skalen i sillen och servera.

Vad tyckte du om receptet?