Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citronmuffins

Lätt beroendeframkallande sötsyrliga citronmuffins som dessutom är väldigt lättbakade. Toppa med valmöfrön en syrligt god glasyr som hälls över muffinsen. 

CitronmuffinsCitronmuffinsCitronmuffins
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 125 gsmör- rumstempererat
  • 2,5 dlströsocker
  • 3ägg- stora
  • 1citron
  • 4 dlvetemjöl special- (240 g)
  • 2 tskbakpulver
  • 1 dlgräddfil- eller matyoghurt
  • 2 mskvallmofrön- blåa

Glasyr

  • 0,5citron
  • 2 dlflorsocker

Garnering

  • vallmofrön
  • citronskal- strimlat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Rör smör och socker vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget.

  2. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv det yttersta av skalet och pressa ut ca 2 msk saft. ­Blanda mjöl och bakpulver i en ­separat skål.

  3. Rör ner citronskal och -saft, mjöl, gräddfil och vallmofrön i äggsmeten. Se till att allt ­blandas väl.

  4. Fördela smeten i 12 pappersformar ställda i en muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna.

  5. Glasyr: Riv det yttersta skalet av citronen och pressa ut 1 msk saft. Blanda citronskal och -saft med florsocker till en ­glasyr. Häll över ­muffinsen och bred ut. Strö över lite vallmofrön och ev strimlat citronskal.

Vad tyckte du om receptet?