Går det att byta ut smöret mot kokosolja?
I kompakta mjuka kakor, som till exempel morotskaka, ska det ofta vara smält smör eller olja. Det går att byta ut smöret mot enbart kokosolja (antingen med eller utan smak), men det blir lite knepigare eftersom kokosolja smälter vid ungefär 24 grader. Står det smält smör i receptet kan man byta ut det mot olja, men eftersom oljan har högre fetthalt kan man ta lite mindre. Står det 100 gram smält smör i receptet tar man 80 gram (0,9 dl) olja och knappt 1 ½ msk vatten eller mjölk.
Är det varmt i rummet kan du vispa frostingen och sedan ställa in den i kylskåpet tills den har lagom konsistens. Behövs det kan du vispa upp den igen för att få den riktigt fluffig.
Färskostfrosting
Många amerikanska frostingar innehåller en blandning av smör, färskost och florsocker. Smöret går som sagt lätt att byta ut mot en mjölkfri variant, även färskosten. Det finns färskost baserad på bland annat ris och soja, ris är min favorit. Smaka dig fram – olika märken smakar väldigt olika. Den mjölkfria färskosten precis som ickeveganska färskostar.
Vegansk frosting med cashewnötter
Det går utmärkt att göra en helt vegansk frosting gjord på cashewnötter som du kan söta med antingen dadlar eller agavesirap och ge syra från färskpressad citronsaft. Den blir inte lika fluffig som en vispad frosting, men väldigt god. Det krävs dock att du har en höghastighetsblender så att du kan mixa de blötlagda cashewnötterna till en riktigt slät kräm.