Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på citron- och marängpaj - perfekt till påsk! Pajdegen och lemon curden kan göras dagen före servering. Vänta med marängen, den blir bäst om den görs samma dag.
Mixa alla ingredienser till paj-degen. Tryck ut degen i en avlång form med löstagbar kant, 10 x 35 cm. Låt stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 min. Låt kallna.
Citroncurd: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3/4 dl saft. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Vispa äggulor och 1 dl socker pösigt. Koka upp 1 dl socker med citronsaft, citronskal och smör. Häll blandningen över äggpöset. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm till 84°, tills den känns krämig. Ta upp gelatinbladet och smält det i krämen. Låt kallna.
Maräng: Vispa äggvitorna med 1 msk socker till ett fast skum. Koka 2 dl socker och vatten till 122°. Häll den varma lagen i en tunn stråle i äggvispet. Vispa med elvisp tills marängen är kall och glansig.
Fyll en spritspåse med rund tyll med lemon curd. Fyll en spritspåse med platt tyll med maräng. Spitsa två rader med curd och ett vågmönster med maräng. Bränn marängen med en brännare. Garnera med ätbara blommor.
Foto Wolfgang Kleinschmidt 4/18