Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på citron- och mandelkaka. Rustik, saftig och underbart god!
Sätt ugnen på 175°. Bryn smöret och låt det svalna. Riv mandelmassan. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i äggvispet. Blanda ner smör, citronskal och -saft. Tillsätt mandelmassan, lite i taget, under omrörning så att det inte blir klumpar.
Häll smeten i en smord och -bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Kakan ska vara lite lös i mitten. Låt kallna.
Kanderad apelsin: Skölj apelsinen i ljummet vatten och skär i skivor. Koka upp socker och vatten. Sjud apelsinskivorna i sockerlagen 3–4 min. Låt dem kallna på ett bakplåtspapper.
Garnera kakan med apelsinskivor och florsocker och servera med vispad grädde.