Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citron- och mandelkaka

Recept på citron- och mandelkaka. Rustik, saftig och underbart god!

Citron- och mandelkakaCitron- och mandelkakaCitron- och mandelkaka
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 200 gsmör
  • 75 gmandelmassa
  • 1citron- stor
  • 4ägg
  • 2,5 dlströsocker
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 1 tskbakpulver
  • 1 krmsalt

Kanderad blodapelsin

  • 1blodapelsin
  • 2 dlströsocker
  • 2 dlvatten

Garnering

  • florsocker

Tillbehör

  • vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Bryn smöret och låt det svalna. Riv mandelmassan. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft.

  2. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i äggvispet. Blanda ner smör, citronskal och -saft. Tillsätt mandelmassan, lite i taget, under omrörning så att det inte blir klumpar.

  3. Häll smeten i en smord och -bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Kakan ska vara lite lös i mitten. Låt kallna.

  4. Kanderad apelsin: Skölj apelsinen i ljummet vatten och skär i skivor. Koka upp socker och vatten. Sjud apelsinskivorna i sockerlagen 3–4 min. Låt dem kallna på ett bakplåtspapper.

  5. Garnera kakan med apelsinskivor och florsocker och servera med vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?