Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citron- och hallon pound cake

Citron- och hallon pound cake är en härligt saftig kaka. Kakan är tung och håller sig saftig flera dagar.

Citron- och hallon pound cake
Citron- och hallon pound cake
Citron- och hallon pound cake
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2citroner
  • 175 gsmör- rumsvarmt
  • 2,5 dlströsocker
  • 3ägg
  • 4,5 dlvetemjöl- (270 g)
  • 1 tskbakpulver
  • 2 tskvaniljsocker
  • 2 krmsalt
  • 1,5 dlvispgrädde
  • 2 dlhallon

Glasyr

  • 1äggvita
  • 4,5 dlflorsocker
  • 1 mskcitron- pressad

Garnering

  • hallon- färska
  • mynta- eller citronmeliss
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Vispa smör och socker poröst och vitt. Tillsätt äggen, ett i taget.

  2. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Vänd ner det i smeten varvat med citronsaft, -skal och grädde. Vänd i hallonen.

  3. Häll smeten i en smord och bröad avlång form, 1 1/2 liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 55 min. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min. Vänd upp på ett fat och låt den kallna under formen.

  4. Glasyr: Vispa upp äggvitan lätt och blanda i florsocker och citronsaft. Bred glasyren över kakan och låt den stelna. Strö över hallon och garnera med mynta eller citronmeliss. Pudra över florsocker och skär kakan i skivor.

Vad tyckte du om receptet?