Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citron- & marängpaj

Sött och friskt i en skön förening, det är lätt att förstå att citron– och marängpajen är älskad. En klick lättvispad grädde till fullbordar härligheten.

Citron- & marängpaj
Citron- & marängpaj
Citron- & marängpaj
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

    Deg

    • 3 dlvetemjöl
    • 2 mskströsocker
    • 150 gsmör- kallt
    • 1ägg

    Fyllning

    • 2 dlcitron- pressad
    • 1,75 dlströsocker
    • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)
    • 3ägg
    • 3äggulor
    • 0,5 mskcitronskal- rivet
    • 50 gsmör- kallt

    Marängtäcke

    • 3äggvitor
    • 0,75 dlströsocker

    Gör så här

    1. Mixa snabbt ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och mixa ihop till en deg. Vira in degen i plastfolie. Låt vila i kylen cirka 1 timme.

    2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen minst 1 timme.

    3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 15 minuter.

    4. Blanda citronsaft, socker, majsstärkelse, ägg och äggulor i en kastrull. Sjud sakta under omrörning tills krämen tjocknar, den får inte koka.

    5. Dra kastrullen från värmen och blanda i citronskalet och smöret, som skurits i små bitar. Rör tills smöret smält. Låt krämen kallna.

    6. Höj ugnstemperaturen till 250 grader och grill.

    7. Häll citronkrämen i det förgräddade pajskalet.

    8. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa tills smeten är blank och seg.

    9. Spritsa eller bred marängen över citronkrämen.

    10. Gratinera pajen i mitten av ugnen tills marängen fått lite färg. Vakta så den inte bränns.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept från Mitt kök