Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citron- & mandelkaka med potatis

Kakan, som också kallas Kronans kaka, kan lyxas till med bär och en klick grädde.

Citron- & mandelkaka med potatisCitron- & mandelkaka med potatisCitron- & mandelkaka med potatis
Citron- & mandel-kaka med potatis Foto: Sidsel Clement

Ingredienser

  • 2 dlsötmandel- (100 g)
  • 100 gsmör
  • 2 dlsocker
  • 250 gpotatisar- kokta, kalla
  • 3ägg
  • 1citron- finrivet skal och saft
  • smör- + ströbröd till formen
  • 1 mskflorsocker och extra citronzest till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Krossa mandeln i en mixer tills konsistensen blir mjölig. Smält smöret och häll i en skål med mandelkrosset och sockret. Vispa ihop blandningen.

  3. Mosa potatisarna till en slät massa och vänd ner i smeten. Rör i ett ägg i taget. 
Tillsätt ca 2 msk citronsaft och finrivet skal.

  4. Smörj och bröa en kakform (ca 24 cm i diameter). Häll smeten i formen och grädda 40–45 min i mitten av ugnen.

  5. Låt svalna och dekorera med florsocker 
och citronzest.

Vad tyckte du om receptet?