Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citron- & jordgubbspajer

Välj mellan att göra denna goda dessert som portionspajer eller en stor vanlig. Pajerna fylls med en krämig och len citronkräm.

Citron- & jordgubbspajer
Citron- & jordgubbspajer
Citron- & jordgubbspajer
Annika Broman

Ingredienser

  • 3,5 dlvetemjöl
  • 125 gmargarin- eller smör
  • 2 mskvatten- riktigt kallt

Citronkräm

  • 4äggulor
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 dlströsocker
  • 0,5citron- finrivet skal
  • 100 gsmör- (här är det godast med smör)
  • 2 dljordgubbssylt- cirka eller hallonsylt

Topping

  • 3äggvitor
  • 0,5 dlströsocker

Gör så här

  1. Kör vetemjöl, margarin eller smör till en deg i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör degen i ytterligare några sekunder.

  2. Tryck ut degen i 6 portionspajformar eller en stor vanlig, cirka 28 centimeter i diameter. Ställ pajskalen kallt i minst 30 minuter. Förgrädda dem i 225 grader i cirka 10 minuter.

  3. Blanda äggulor, vispgrädde, socker och citronskal i en kastrull. Låt alltsammans sjuda på mellanvärme under omrörning tills det är tjockt, krämen ska inte koka.

  4. Tillsätt smöret i klickar och rör till en slät kräm. Låt krämen svalna.

  5. Tillsätt cirka 2 msk sylt i de för- gräddade pajskalen och täck därefter med citronkrämen.

  6. Vispa äggvitan till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa lite till. Klicka eller spritsa marängsmeten ovanpå pajerna. Grädda i 225 grader tills marängen fått färg.

  7. Servera pajerna rumstempererade eller kylskåpskalla.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök