Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citron- och pistaschkakor

Sega och goda kakor med fin smak av mandel, pistasch och citron. Kakorna får en sprucken yta tack vare att de rullas i socker innan gräddning.

Citron- och pistaschkakorCitron- och pistaschkakorCitron- och pistaschkakor
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 100 gpistaschnötter- utan skal
  • 100 gsötmandel
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 1citron
  • 2äggvitor
  • 1 krmsalt
  • 1,5 dlströsocker
  • 1 tskvaniljsocker

Garnering

  • strösocker- och florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Mixa pistasch­nötter och mandel fint. Tillsätt ­mjölet. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa 

    ut 2 msk saft.

  2. Vispa äggvitor och salt till ett fast skum. Sikta ner 1/3 av nötmjölet tillsammans med sockret i äggskummet och vänd runt med en slickepott. Tillsätt vaniljsocker, citronskal och -saft och ytterligare 1/3 av mjölblandningen. Vänd runt med en slickepott och sikta ner

    resten av blandningen. Vänd runt till en jämn smet.

  3. Rulla smeten till 20 kulor. Häll strösocker och florsocker i varsin skål. Lägg varje boll först i strösockerskålen och skaka runt, och sedan i florsockerskålen och skaka runt. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.

  4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 15–20 min. Låt kakorna kallna på plåten.

Vad tyckte du om receptet?