Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Den italienska marängen kan bytas ut mot vispad grädde.
Botten: Sätt ugnen på 170 grader. Lägg bakplåtspapper i en form, ca 30 x 35 cm. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Vispa ägg och strösocker pösigt.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Sikta ner de torra ingredienserna i äggvispet och tillsätt smörmjölken. Riv mandelmassan fint och vänd ner den i smeten.
Häll smeten i formen och grädda bottnen längst ner i ugnen i 20–25 min, känn med en provsticka om bottnen är färdiggräddad. Låt den svalna i formen.
Lemon curd: Låt gelatinbladet ligga i en skål med kallt vatten i 5–10 min. Blanda citronskal och -saft med smör och strösocker i en kastrull. Värm tills smöret smält och ta av kastrullen från värmen.
Vispa ihop ägg och äggulor i en skål med en gaffel. Häll ner äggen i kastrullen och låt det sjuda försiktigt under kraftig vispning tills curden börjar tjockna. Passera den direkt genom en sil. Lyft upp gelatinbladet ur vattnet och lägg ner det i den varma curden, rör om. Låt curden kallna. Häll curden i en spritspåse.
Italiensk maräng: Lägg äggvitorna i en torr och ren bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När sockerlagen når 110 grader börjar du vispa äggvitorna. Häll sockerlagen i en fin stråle i äggvitorna när sockerlagen når 121 grader, vispa under tiden. Sänk hastigheten och vispa tills marängsmeten svalnat. Fyll en spritspåse, försedd med en krusig tyll, med marängsmeten.
Skär bottnen i rutor. Spritsa maräng i en krans på alla rutor och fyll kransen med lemon curd. Garnera rutorna med bär.