Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citron- och mangocheesecake

Sötsyrlig och krämig cheesecake med mangogelégodis på toppen.

Citron- och mangocheesecake
Citron- och mangocheesecake
Citron- och mangocheesecake
En krämig citron- och mangocheesecake, vackert dekorerad med ätbara blommor. Foto: Fotograf Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 150 gdigestivekex
  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 0,5 dlströsocker

Fyllning

  • 4gelatinblad
  • 5citroner
  • 2,5 dlströsocker
  • 300 gnaturell färskost
  • 1 burkkondenserad mjölk- (397 g)

Mangokupoler

  • 5gelatinblad
  • 250 gmango- fryst, tinad
  • 1 dlvatten
  • 1 dlströsocker

Garnering

  • strössel- guld-, ätligt
  • penséer

Gör så här

  1. Mangokupoler: Lägg gelatin­bladen i kallt vatten i ca 5 min. Mixa mangon slät med stavmixer. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Tillsätt mangopurén och låt koka upp. Ta kastrullen från värmen. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i mangoblandningen. Häll smeten i silikonformar med små kupoler och frys i ca 4 tim. 

  2. Sätt ugnen på 175°. Smörj en rund form, 20 cm i diameter. Mixa kexen tillsammans med smör och socker i en matberedare. Häll smulorna i formen och pressa med en sked så att pajbottnen blir jämn. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt kallna.

  3. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Skölj 2 citroner noga i ljummet vatten. Riv skalet. Halvera alla citroner och pressa ut 1 3/4 dl saft. Värm saften i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i saften under omrörning. Låt svalna.

  4. Vispa ihop socker, färskost och citronskal. Vispa ner kondenserad mjölk och gelatinblandningen. Häll fyllningen i formen och ställ i frysen i 2–3 tim.

  5. Garnera tårtan med mango­kupoler, guldströssel och penséer.

Vad tyckte du om receptet?