Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ciambellone

En klassisk italiensk kaka som ­passar utmärkt till fikat men precis lika bra – vilket är vanligt i Italien – till frukost. Där serveras oftast i en version med Nutella eller med frisk citrussmak. Här har vi valt den ­klassiska apelsinsmaken.

CiambelloneCiambelloneCiambellone
Ciambellone, perfekt till fika – eller frukost! Åtminstone om du är italienare. Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 1apelsin
  • 3ägg
  • 2,5 dlströsocker
  • 1,5 dlolivolja- (extra virgine)
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 1 pkttorrjäst- (14 g)

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Smörj och bröa en form, 1 ½ liter. Sätt ugnen på 180º. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 ¼ dl saft. 

  2. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt olja, apelsinsaft, rivet apelsinskal, mjöl och till sist jästen. Rör ihop till en jämn smet.

  3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Prova med en sticka att kakan är klar. Ta ut och låt stå i formen i ca 5 min innan den stjälps upp på galler och får kallna. Pudra över florsocker innan servering.

Vad tyckte du om receptet?