Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladtryffeltarteletter med apelsinsmak

Läckra tarteletter med god apelsinsmakande chokladtryffel.

Chokladtryffeltarteletter med apelsinsmak
Chokladtryffeltarteletter med apelsinsmak
Chokladtryffeltarteletter med apelsinsmak
Foto: Thomas Carlén

Mördeg

  • 3 dlvetemjöl
  • 1 dlflorsocker
  • 125 gsmör
  • 1äggula

Fyllning

  • 100 gmörk choklad- 70 procent
  • 125 gmjölkchoklad
  • 2 dlvispgrädde
  • 1apelsin- finrivet skal
  • 0,5 dlljust muscovadosocker
  • 1 msksmör

Garnering

  • 50 gvit choklad
  • chokladdoppade kaffebönor- finns att köpa
  • 1 dlvispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa samman vetemjöl, florsocker, smör och äggula till en deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylen, minst 30 minuter.

  2. Kalva ut degen till en 3 mm tjock platta och ta ur rundlar med ett mått, något större än tarteletteformarna, cirka 9 ½ cm eller 12 cm i diameter.

  3. Klä formarna med rundlarna, putsa kanten och nagga botten med en gaffel. Grädda i mitten i ugnen, cirka 10 minuter. Låt formarna kallna på galler.

  4. Tryffel: Hacka de båda chokladsorterna och lägg i en bunke. Koka upp vispgrädde, rivet apelsinskal och muscovadosocker och häll över chokladen. Rör om tills den smälter. Tillsätt smöret och rör fyllningen med en slickepott till en slät tryffel. Fördela tryffeln i mördegsskalen och låt dem stelna i kylen, cirka 1 timme eller mer.

  5. Hacka vit choklad och smält i en glasskål i mikron, cirka 1 minut. Rör om tills den är smält. Fyll i en plastspritspåse, klipp av spetsen och garnera med två tunna ränder tvärs över tarteletterna. Lägg chokladdoppade kaffebönor ovanpå. Vispa grädden och garnera tryffeln med vispad grädde och karamelliserat apelsinzest.

Vad tyckte du om receptet?

Tips!

Karamelliserat apelsinskal

Koka upp 1 dl socker och ½ dl vatten i en kastrull. Lägg i apelsinskal från en tvättad ekoapelsin och koka tills sockerlagen är simmig. Ta upp med en gaffel och lägg på bakplåtspapper att kallna.