Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladtoscakakor

Chokladdoppade mördegskakor med ett härligt berg av nötter.

Elisabeth Johansson
Chokladtoscakakor
Chokladtoscakakor
Chokladtoscakakor
Foto: Susanna Blåvarg

Mördeg

  • 200 gsmör- kylskåpskallt
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 0,5 dlkakao
  • 1 dlströsocker
  • 1ägg

Tosca

  • 0,75 dlvispgrädde
  • 75 gsmör
  • 1 dlströsocker
  • 0,5 dlglykos
  • 1 tskkakao
  • 4 dlnötter- blandade, t ex hasselnötter, sötmandlar, valnötter eller pistaschnötter

Garnering

  • 100 gchoklad- mörk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skär smöret i tärningar och tillsätt mjöl, socker, kakao och ägg. Arbeta ihop allt till en deg, gärna i matberedare. Forma degen till en rulle och låt den vila i kylen ca 30 min.

  2. Skär degrullen i bitar, ca 3 cm breda. Lägg en degbit i varje hål i en muffinsplåt med stadiga pappersformar eller i metallformar, ca 6 cm i diameter och tryck till degen med fingret så det blir en fördjupning i varje kaka.

  3. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 5 min. Gör toscasmeten under tiden.

  4. Toscasmet: Koka ihop alla ingredienser, förutom nötterna, tills det blir en jämn och tjock smet. Rör hela tiden så att det inte fastnar i botten. Vänd ner nötterna i smeten.

  5. Ta ut kakorna och lägg en klick toscasmet i varje kaka. Grädda dem  ytterligare 5–6 min.

  6. Hacka chokladen och smält den i en skål över vattenbad eller i mikro. Doppa halva kakorna i chokladen och låt dem stelna på ett galler.

Vad tyckte du om receptet?