Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Den italienska favoritdesserten med choklad som smaksättning.
Blanda espressokaffet med vit sirap och kaffelikör i en mindre skål.
Hacka mörk choklad och lägg i en bunke. Koka upp 1 dl grädde och häll över chokladen och rör om tills chokladen smält. Låt svalna. Tillsätt mascarponen i bunken och rör om.
Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Lägg äggulorna i en kastrull på svag värme och vispa dem fluffiga med sockerlagen, fortsätt vispa till krämen blir tjock. Obs! Får ej koka. Ta kastrullen från värmen och fortsätt vispa tills krämen kallnar. Blanda ner mascarponekrämen, lite i taget, med en slickepott. Vispa grädden löst fluffig och vänd ner i krämen.
Lägg ett lager mascarponekräm i glasen. Bryt ett kex i tre bitar och vänd runt i kaffeblandningen och lägg i dessertglaset. Gör likadant med resterande glas och fyll på med ytterligare ett lager kräm och ett kaffedoppat kex. Avsluta med ett lager mascarponekräm. Släta till ytorna. Ställ in glasen i kylen minst 1 timme. Desserten kan även göras dagen före serveringen.
Före serveringen: hyvla mörk choklad med potatisskalare på toppen – och garnera med en ätbar blomma.