Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladterrine med blåbärsglass

Recept på chokladterrine med blåbärsglass. Lakritskross och blåbärsglass är en sällsynt lyckad krock!

Chokladterrine med blåbärsglassChokladterrine med blåbärsglassChokladterrine med blåbärsglass
Foto: Ulrika Pousette

Blåbärsglass

  • 1vaniljstång
  • 4 dlmjölk
  • 4 dlvispgrädde
  • 7äggulor
  • 2 dlströsocker
  • 1,5 dlblåbärssylt- eller mosade blåbär

Chokladterrin

  • 250 gmörk choklad- mörk (70 %)
  • 125 gsmör
  • 75 ghonung
  • 3ägg

Chokladvinäger

  • 1 dlchokladsås
  • 1 mskbalsamvinäger- lagrad

Garnering

  • 3040lakritssticks
  • 2 msklakritsgranulat- lakritspulver eller finkrossade hårda lakritskarameller(Turkisk peppar)
  • 2 dlströsocker
  • 2 mskglykos

Chokladdekorer

  • 50 gmörk choklad- mörk (70 %)
  • 0,5 tsklakritsgranulat- lakritspulver eller finkrossade hårda lakritskarameller (Turkisk Peppar)

Gör så här

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och vaniljfrön i en kastrull.

  2. Vispa upp äggulor och socker.  Häll i den varma gräddmjölken och vispa till en jämn smet.

  3. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud under omrörning till 85° tills den börjar tjockna.

  4. Sila smeten i en bunke. Kyl ner smeten. För bästa resultat, låt den gärna stå i kylen över natten för att mogna så blir glassen krämig och fin.

  5. Kör glassen i glassmaskin och vänd i blåbärssylt eller blåbär mot slutet. Ställ in glassen i frysen minst en timme.

  6. Chokladterrin: Smält choklad, smör och honung i vattenbad eller på svag värme i en kastrull. Rör så att allt blandas. Ta kastrullen från värmen.

  7. Dela äggen. Vispa äggvitorna till fast skum.  Blanda ner äggulorna i chokladen. Vänd till sist i äggvitorna.

  8. Lägg overheadplast eller plastfolie i botten på en smal terrinform, 5 x 30 cm, eller en avlång bakform, 1 1/2 liter. Häll smeten i formen och ställ in den i frysen över natten.

  9. Chokladvinäger: Blanda chokladsås och vinäger.

  10. Lakritssticks: Strö ut lakritsgranulaten över en silikonbakmatta eller ett bakplåtspapper.Koka upp socker och vatten. Tillsätt glykos och rör om. Låt koka till en ljusbrun karamell, 155–160°. Häll ut karamellsmeten  i smala streck över lakritsen och låt stelna. Skär upp stängerna i långa sticks. Förvara i tät  burk med lock.

  11. Chokladdekor:  Temperera chokladen. Bred ut den över ett overheadplastark och strö över lakrits. Ställ chokladen svalt. Man kan göra plattorna utan att temperera om man lägger dem i frysen och tar fram dem precis innan de ska serveras. Chokladen blir då inte lika blank och hård som när man har tempererat. Det finns även chokladbräck att köpa färdigt i välsorterade chokladbutiker.

  12. Stjälp upp terrinen och ta bort plasten. Skär terrinen med en vass varm kniv och servera den fryst.

  13. Lägg upp en kula eller ett glassägg med blåbärsglass på terrinen och garnera med lakritssticks och servera chokladvinäger och färska blåbär till.

Vad tyckte du om receptet?