Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladterrin med pekannötter, dulce de leche och bananglass

Efterrätt till fest med choklad. Dulce de lechen räcker till flera desserter. Håller ca 2 veckor i kylen.

Chokladterrin med pekannötter, dulce de leche och bananglass
Chokladterrin med pekannötter, dulce de leche och bananglass
Chokladterrin med pekannötter, dulce de leche och bananglass
Chokladterrin med pekannötter, dulce de leche och bananglass Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 150 gmörk choklad- (70%)
  • 75 gsmör
  • 0,75 dlsirap- ljus
  • 0,5 dlvispgrädde
  • 1 mskrom- mörk
  • 1ägg
  • 1 krmsalt

Dulce de leche

  • 1 burkkondenserad mjölk- (337 g)

Kondenserade nötter

  • 1 dlpekannötter
  • 1 dlströsocker
  • 1 mskvatten

Bananglass

  • 1banan
  • 0,5 mskcitron- pressad
  • 0,75 lvaniljglass

Garnering

  • apelsinskal- strimlat

Gör så här

  1. Smält chokladen tillsammans med smöret i en kastrull. Tillsätt sirap, grädde, rom, ägg och salt. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en form, ca 8 x 12 cm, klädd med plastfolie. Ställ i kyl ca 12 timmar.

  2. Dulce de leche: Lägg burken med kondenserad mjölk i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka burken under lock ca 2 timmar. Ta upp och låt kallna. Öppna burken och skrapa ut innehållet.

  3. Nötter: Rosta nötterna i en het, torr stekpanna tills de fått fin färg. Smält socker och vatten i en kastrull och låt koka till en ljusbrun karamell. Blanda i nötterna, häll ut på ett bakplåtspapper. Låt kallna.

  4. Skala och mosa bananen med citronsaften. Vispa glassen fluffig med elvisp. Rör i bananmoset. Ställ glassen i frysen fram till servering.

  5. Skär terrinen i bitar. Lägg en kula glass vid sidan och ringla över dulce de leche. Strö över nötterna. Garnera med strimlat apelsinskal.

Vad tyckte du om receptet?