Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En tarte som har allt! Seg kola, krispig botten och mjuk tryffel. Och en touche av salt såklart. Det översta lagret av denna läckra tarte består av ljuvlig chokladtryffel. Toppa med extra jordnötter.
Mördeg: Blanda strösocker och smör i en bakassistent med vinge tills det är helt blandat. Tillsätt vetemjöl och kakao och blanda till fina smulor. Tillsätt vatten och rör snabbt ihop till en deg. Avsluta med att knåda ihop degen för hand, tänk på att inte överarbeta degen. Ta bort ½ dl av degen och smula den på ett bakplåtspapper.
Kavla ut resterande deg och täck en pajform, 20 x 30 cm, med den. Nagga bottnen och låt pajskalet stå i frysen i 30 min. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 15 min. Grädda sedan smulorna i ca 7 min.
Mjuk saltkola: Koka upp vispgrädde, strösocker och sirap i en kastrull på medeltemperatur, rör om med jämna mellanrum. Koka smeten till 120 grader och ta av kastrullen från plattan. Tillsätt smöret, lite i taget, och rör om tills allt är väl blandat. Häll kolan i pajskalet och toppa med jordnötter. Låt pajen svalna i rumstemperatur.
Tryffel: Hacka chokladen grovt och lägg den i en bunke. Koka upp vispgrädden i en kastrull och häll den över chokladen. Rör till en jämn kräm och tillsätt sedan jordnötssmör tills allt är ordentligt blandat. Häll tryffeln i formen och bred ut den jämnt. Låt pajen stelna i kylskåp men servera den rumsvarm. Toppa pajen med extra jordnötter och smulor innan servering.